Trygghetsteamet ska vara ett stöd till skolans elever och personal bland annat när elever blir utsatta för misstänkt mobbning eller kränkande behandling. Trygghetsteamet ska ansvara för att initiera, stödja och följa upp så att barn/elever aldrig utsätts för diskriminering, trakasserier eller kränkande behandling.
Syftet är att genom förebyggande och främjande insatser arbeta för att elever och personal inte ska kränkas eller diskrimineras. ”Visionen” är en skola utan kränkande behandling och diskriminering”.
Trygghetsteamet arbetar utifrån tillämplig lagstiftning, främst skollagen och diskrimineringslagen. I skolans trygghetsteam ingår representanter från fritidshem, förskoleklass, biträdande rektor, skolkurator, lärstudio personal, klasslärare och skolsköterska.
För många barn och ungdomar fungerar skolan bra. Men ibland kan det behövas extra hjälp och stöd. För att kunna ge rätt stöd behövs kunskap och resurser. Det har vi.
På alla kommunala grundskolor finns ett eget elevhälsoteam som har tillgång till:
• Rektor och/eller biträdande rektor
• Skolläkare eller skolsköterska
• Skolkurator
• Skolpsykolog
• Specialpedagog och/eller speciallärare
När det finns behov av ytterligare kompetens får skolan stöd från den centrala elevhälsan. Där finns logopeder och specialpedagoger med kunskap inom olika funktionsvariationer.
Vissa elever behöver ett mindre sammanhang som den egna skolan inte kan ge, därför finns kommungemensamma särskilda undervisningsgrupper. De fungerar som ett komplement till den egna skolan. Där sker undervisningen i små elevgrupper och med individuellt anpassad undervisning.
Innan en elev börja i en kommungemensam särskild undervisningsgrupp får eleven först särskilt stöd på sin nuvarande skola. Om det stödet inte räcker ansöker elevhälsoteamet och rektor om att eleven ska få plats i en särskild undervisningsgrupp.
De kommungemensamma särskilda undervisningsgrupperna finns på olika områden i staden, en del av dem finns i anslutning till eller i skolor. Ingen av grupperna tillhör en enskild skola.