Länk till Vklass

Våra idrotter

NIU och LIU på Widénska gymnasiet

På Widénska har vi både NIU (nationell idrottsutbildning) i sju idrotter. Utövare i dessa idrotter kan också träna LIU (lokal idrottsutbildning). LIU finns också för utövare i danssport och basket. Här presenterar vi NIU-idrotterna.

Vill du söka en plats i någon av våra NIU-idrotter (innebandy, fotboll, bandy, handboll, ishockey, truppgymnastik eller friidrott) gör du det via respektive idrotts egna antagningsprocess samt via kommunens gymnasieval.

Vi erbjuder LIU (Lokal idrottsutbildning i ovan nämnda idrotter samt danssport och basket. Tyvärr erbjuder vi inte LIU i andra idrotter än dessa två (utöver NIU), detta utifrån träningsmiljö, kompetens på skolan samt nya riktlinjer från Skolverket.

Bandybild

Bandy på Widénska

Godkänd nationell idrottsutbildning av Svenska bandyförbundet

Bandygymnasiet i Västerås är en del av Widénska gymnasiet som är Mälardalens största idrottsgymnasium. Här kan du läsa något av våra program samtidigt som du får möjlighet att träna din idrott på elitnivå. I bandyn har vi tränare som brinner för idrotten och för att du ska nå dina mål.

Idag går ca 35 stycken bandyspelare på Widénska gymnasiet, och självklart deltar både pojkar och flickor på lika villkor.

 

Våra träningar och upplägg

På Widénska gymnasiet bedriver vi bandyträning i samarbete med VSK bandy och Tillberga bandy i ABB arena syd. Varje tisdag, torsdag och fredag tränar vi cirka 1,5 timmar på is eller fys.


Våra tränare

Vi har två bandyinstruktörer anställda på skolan som ansvarar för bandyträningen. Det är Johan Ganebro och Hans Hedin. Båda har en gedigen utbildningsbakrund inom både idrott, ledarskap och pedagogik. De har bland annat genomgått Svenska bandyförbundets utbildningar hela vägen upp till den Högre ledarutbildningen.

Johan Ganebro

Lite material från förskolan

Johan Ganebro ingår i ledarteamet för VSK :s herrlag. Johan har många års erfarenhet som elittränare på A-lagsnivå (Sirius, Villa, Derby och VSK), samt även haft förbundskaptensuppdrag på både ungdomssidan och seniorsidan samt varit tränare för juniorlag.

Hans Hedin

Lite material från förskolan

Hans Hedin ingår i ledarteamet för VSK-dam och ansvarar framför allt för målvaktsträningen. Han har ett förflutet som målvakt och har under flera år jobbat som målvaktstränare i Tillbergas A-lag samt driver MV-tränarutbildningar åt Svenska bandyförbundet.

Så här ansöker du till NIU bandy

Ansökan för NIU-bandy öppnar i höst och stänger 1/12.

Du ansöker genom att fylla i ett exceldokument som du sedan mejlar in till: johan.ganebro@vasteras.se

Fyll i ansökan till NIU-bandy i exceldokumentet Excel, 47.1 kB.

Efter ansökan kommer samtliga sökande bjudas in till ett informations och prova-på-tillfälle.


Kontakt till bandyn

Vill du veta mer om våra träningar eller har frågor om hur du ansöker. Kontakta då någon av våra tränare.

Hans Hedin
hans.hedin@vasteras.se
021-39 91 60

Johan Ganebro
johan.ganebro@vasteras.se


Fotbollsbild

Fotboll på Widénska

Godkänd nationell idrottsutbildning av Svenska fotbollsförbundet

Fotbollsprofilen hos oss är en del av Widénska gymnasiet som är Mälardalens största idrottsgymnasium. Här kan du läsa något av våra program samtidigt som du får möjlighet att träna din idrott på elitnivå. I fotbollen har vi tränare som brinner för idrotten och för att du ska nå dina mål.

Våra träningar och upplägg

På Widénska gymnasiet bedriver vi fotbollsträningar på Rocklundaområdets olika arenor. Varje måndag (åk 1 & 2) och och onsdag (åk 3) samt fredag (alla årskurser) tränar vi 1,5 timmar.

Widénska är ett idrottsvänligt gymnasium i Västerås där du som elev kan kombinera din satsning på din idrott med satsningen på dina studier. Självklart är skolan certifierad och kvalitetssäkrad av Svenska fotbollsförbundet. I nuläget har Widénska gymnasiet 22 NIU platser som tilldelas efter skriftlig ansökan, provträning samt intervjuer.

Vi har välutbildade instruktörer i Martin Gustavsson, Fredrik Ramström, Anette Mogren, Ellen Fogelberg, Jesper Malm och Andreas Bergwall som genomför träningar på Solid Park Arena samt i Fotbollshallen. Träningarna genomförs med max 15 elever/instruktör och passen, både praktiska och teoretiska, följer SvFF:s och Skolverkets studieplan för specialidrott fotboll.

Våra tränare

Widénska gymnasiet har en välutbildad uppsättning av fotbollsinstruktörer där alla elever ska kunna få den bästa tänkbara utbildningen och träningen för sin fortsatta fotbollssattsning.

Martin Gustavsson

Lite material från förskolan

Anete Mogren - tjl.

Lite material från förskolan

Fredrik Ramström

Lite material från förskolan

Jesper Malm

Lite material från förskolan

Ellen Fogelberg - fldg.

Lite material från förskolan

Oscar Norrby

Lite material från förskolan

Andreas Bergwall

Lite material från förskolan

Så här ansöker du till NIU fotboll

Här gör du din ansökan för NIU – fotboll inför läsåret 2020/2021.

www.gymnasieansokan.svenskfotboll.se

Kontakt till fotbollen

Vill du veta mer om våra träningar eller har frågor om hur du ansöker. Kontakta då någon av våra tränare.

Fredrik Ramström
fredrik.ramstrom@vasteras.se

Martin Gustavsson
martin.gustavsson@vasteras.se

 


Friidrottsbild

Friidrott på Widénska

Godkänd nationell idrottsutbildning av Svenska friidrottsförbundet

Friidrotten hos oss är en del av Widénska gymnasiet som är Mälardalens största idrottsgymnasium. Här kan du läsa något av våra program samtidigt som du får möjlighet att träna din idrott på elitnivå. I friidrotten har vi tränare som brinner för idrotten och för att du ska nå dina mål.

Våra träningar och upplägg

Våra friidrottare bedriver sina individuella träningar i friidrottshallen 2 förmiddagar i veckan samt har en teoretisk/praktisk lektion på skolan. Huvudtränare Håkan Setthammar och tränarna Maria Murelius och Maria Lindström ansvarar för att koordinera samt instruera under passen.

Våra tränare

Vi har två friidrottsinstruktörer anställda på skolan som ansvarar för friidrottsträningen. Det är Maria Murelius och Maria Lindström. Båda har en gedigen utbildningsbakrund inom både idrott, ledarskap och pedagogik.

Maria Murelius

Lite material från förskolan

Maria Lindström

Lite material från förskolan

Så här ansöker du till NIU friidrott

Ansökan görs senast den 1 december på www.friidrottsgymnasieansokan.se

Kontakt till friidrotten

Vill du veta mer om våra träningar eller har frågor om hur du ansöker. Kontakta då någon av våra tränare.

Maria Murelius
maria.murelius@vasteras.se

Handbollsbild

Handboll på Widénska

Godkänd nationell idrottsutbildning av Svenska handbollsförbundet

Handbollsgymnasiet i Västerås är en del av Widénska gymnasiet som är Mälardalens största idrottsgymnasium. Här kan du läsa något av våra program samtidigt som du får möjlighet att träna din idrott på elitnivå. I bandyn har vi tränare som brinner för idrotten och för att du ska nå dina mål.

Våra träningar och upplägg

På Widénska gymnasiet bedriver vi handbollsträning i Bombardier arena. Varje måndag (åk 1 & 2) och och onsdag (åk 3) samt fredag (alla årskurser) tränar vi 1,5 timmar.

Våra duktiga handbollstalanger tränar på Bombardier två pass i veckan samt ett teori/praktik på Widénska gymnasiet, på de praktiska passen är det fokus på individuell träning och träning av handbollens tekniker och grunder. De individuella praktiska passen arbetar alla mot sina uppsatta mål. Detta sker med hjälp och guidning av handbollsinstruktörerna:

Frenne Båverud, tränare för VIHF:s utvecklingslag samt arbetar som idrott och matematiklärare på Widénska. Johan Öhlund, tränar VIHF:s damlag, Västmanlands distrikslag och arbetar som matematik och idrottslärare på Widénska. Jimmie Söderkvist, är tränare för VIHF:s juniorer samt massör och utbildad hälsopedagog. Med flera instruktörer på varje pass ges optimala förutsättningar för den individuella utvecklingen hos våra elever. Vi har idag 60st handbollselever varav 40st NIU.

Våra tränare

Vi har två handbollsinstruktörer anställda på skolan som ansvarar för handbollsträningen. Det är Frenne Båverud och Johan Ölund. Båda har en gedigen utbildningsbakrund inom både idrott, ledarskap och pedagogik. De är båda aktiva som ledare i Västerås Irstas damlag där Frenne dessutom är sportchef.

Frenne Båverud

Lite material från förskolan

Johan Ölund

Lite material från förskolan

Så här ansöker du till NIU handboll

För ansökan klicka nedan och fyll i uppgifterna. Glöm inte att välja Widénska i listan av skolor. Vid eventuella frågor mejla Johan eller Frenne.

Ansökan

Kontakt till handbollen

Vill du veta mer om våra träningar eller har frågor om hur du ansöker. Kontakta då någon av våra tränare.

Johan Öhlund
johan.olund@vasteras.se

Frenne Båverud
frenne.baverud@vasteras.se


Innebandybild

Innebandy på Widénska

Godkänd nationell idrottsutbildning av Svenska innebandyförbundet

Innebandyprofilen hos oss är en del av Widénska gymnasiet som är Mälardalens största idrottsgymnasium. Här kan du läsa något av våra program samtidigt som du får möjlighet att träna din idrott på elitnivå. I innebandyn har vi tränare som brinner för idrotten och för att du ska nå dina mål.

Våra träningar och upplägg

Våra innebandyelever tränar två gånger/vecka i nybyggda Mälarenergi Arena som ligger i Rocklunda-området, ca 1,5 km från skolan. Under träningarna som leds av våra erfarna och meriterade instruktörer, läggs fokus på elevens individuella utveckling, delvis utifrån egna uppsatta utvecklingsmål. Utöver den praktiska träningen läser man också tränings-och tävlingslära där eleven ska ges en bred teoretisk kunskap inom områden som t.ex. träningslära, idrottsskador, idrottspsykologi och kost- och näringslära samt hur man ska tillämpa dessa kunskaper i den dagliga träningen. I Mälarenergi Arena har vi tillgång till två fullstora innebandyplaner, teorisal samt ett gym. Som elev på Widénska har du utöver detta också tillgång till ett modernt och välutrustat gym på skolan samt vårt eget testcenter där alla elever oavsett NIU-idrott genomför SOK:s fysprofil samt andra fystester under ledning av skolans utbildade och erfarna testledare. Efter tre år på Widénskas NIU-utbildning är målet helt enkelt att du som innebandyspelare och elev förutom en bra gymnasieutbildning också ska vara redo att möta de krav som ställs på dig som har ambitionen att spela innebandy på nationell elitnivå. På Widénska gymnasiet har vi utöver NIU innebandy även LIU innebandy.

Våra tränare

Vi har fyra innebandyinstruktörer anställda på skolan som ansvarar för innebandyträningen.

Glenn Wiman

Lite material från förskolan

Glenn är huvudinstruktör och ansvarig för innebandyn på Widénska och har mer än 25 års erfarenhet som tränare på olika nivåer. I dagsläget är Glenn huvudtränare för Surahammar IBF:s herrar i div 1 men har tidigare även varit förbundskapten för Danmarks herrlandslag. Utöver elittränarutbildning inom innebandyn så är Glenn behörig och legitimerad lärare i Idrott- och hälsa, Specialidrott innebandy, Träningslära, Fritids-och idrottskunskap samt ämnet Hälsa (mental träning, kost och hälsa, ergonomi, hälsopedagogik).

Patrik Westholm

Lite material från förskolan

Patrik har en bakgrund som spelare bland annat med MIK Västerås under deras tid i Allsvenskan. Han har under sina ungdomsår också representerat Västmanland vid distriktslags-SM. Han var som spelare en riktig poängmaskin och bildade ofta anfallspar med sin mer kände lillebror Rasmus Enström. Tyvärr tvingades Patrik lägga klubban på hyllan alldeles för tidigt pga skadeproblem. Han är numera en del av Skälby IBK Sharks organisation där han hjälper herrlaget med matchanalys och scouting. Patrik är behörig och legitimerad lärare i idrott-och hälsa samt samhällskunskap.

Simon Lundin

Lite material från förskolan

Simon är en spelskicklig back och tidigare NIU-elev vid skolan men har nu lagt klubban på hyllan för att kunna fokusera fullt ut på sin utbildning till lärare. Som spelare har Simon en bakgrund främst i Västerås IBS men har de senaste säsongerna representerat Örebro FBC där han bland annat var med och lyfte upp laget till div 1. Simon läser just nu till lärare vid GIH i Örebro. När han är klar med studierna är han behörig lärare inom ämnena Idrott- och hälsa, Specialidrott innebandy samt Samhällskunskap. Simon kombinerar sina studier med en timanställning som innebandyinstruktör på Widénska gymnasiet.

Andreas Harnesk

Lite material från förskolan

Andreas behöver kanske ingen närmare presentation utan är en välkänd och meriterad tränare inom innebandyn i Sverige. Andreas har varit tränare på SSL-nivå under ett flertal år och har SM-guld med både IKSU på damsidan samt Storvreta IBK på herrsidan. Han har också blivit utsedd till årets tränare på damsidan vid två olika tillfällen. I nuläget är Andreas huvudtränare för Rönnby Västerås IBK i damernas superliga. Andreas är högskoleutbildad tränare vid tränarprogrammet på GIH i Stockholm samt har utöver detta en examen i beteendevetenskap. Han har tidigare även en bakgrund som NIU-instruktör både i Täby, Linköping samt Uppsala.

Så här ansöker du till NIU bandy

Nu kan du söka till NIU Innebandy på Widénska med start Höstterminen 2021. Gå in på länken nedan klicka på ”sök till NIU” och gör din ansökan. Din ansökan måste göras senast den 1 december 2020.

frågor kring din ansökan besvaras av vår huvudinstruktör Glenn Wiman. Honom når ni via telefon 021- 39 91 68 eller via mail glenn.wiman@vasteras.se

https://www.innebandy.se/spelare/innebandygymnasier/niu/


Kontakt till innebandyn

Vill du veta mer om våra träningar eller har frågor om hur du ansöker. Kontakta då någon av våra tränare.

Glenn Wiman
021- 39 91 68
glenn.wiman@vasteras.se

 

Hockeybild

Ishockey på Widénska

Godkänd nationell idrottsutbildning av Svenska ishockeyförbundet

Hockeygymnasiet i Västerås är en del av Widénska gymnasiet som är Mälardalens största idrottsgymnasium. Här kan du läsa något av våra program samtidigt som du får möjlighet att träna din idrott på elitnivå. I hockeyn har vi tränare som brinner för idrotten och för att du ska nå dina mål.

Våra träningar och upplägg

På Widénska gymnasiet bedriver vi hockeyträning i samarbete med VIK hockey i ABB arena nord. Varje måndag (åk 1 & 2) och och onsdag (åk 3) samt fredag (alla årskurser) tränar vi 1,5 timmar.

Vi vill att eleverna ska utvecklas till duktiga ishockeyspelare som även presterar bra i skolan för övrigt. Dessutom vill vi att de ska utvecklas till goda samhällsmedborgare med sunda värderingar.

För att lyckas i ishockey och skola krävs att eleverna trivs med sina kamrater och den miljö de vistas i. Vi hjälper till så att eleverna får ett bra boende och att de får förståelse för kostens betydelse. Vi följer också upp hur det går i skolan.

Trivseln bland hockeygymnasisterna är mycket bra.

Parallellt med den sportsliga utvecklingen så lägger vi stor vikt vid att få en grupp som tillsammans fungerar socialt och är trygg.

Som elev på Ishockeygymnasiet följer du, parallellt med ishockeyutbildningen, ett av de gymnasieprogram som erbjuds av Västerås stads gymnasieskolor.

För information om gymnasieskolornas program se Widénska gymnasiets webbplats.

Våra tränare

Vi har fyra hockeyinstruktörer anställda på skolan samt Patrik Sjöström från VIK hockey.

Patrik Fagerlund

Lite material från förskolan

Mikael Hjelm - frld

Lite material från förskolan

Joakim Lejon

Lite material från förskolan

Patrik Sjöström

Lite material från förskolan

Jonathan Thorsell

Lite material från förskolan

Så här ansöker du till NIU hockey

Ansökan görs via följande länk:
Ansökan - Hockeyakademin

För mer information se fliken Ansökan NIU/regionalt intag. Ansökan finns tillgänglig från början av september til och med 1 december.

Antagning

Vi tar in maximalt 14 elever på NIU per läsår, avgörande är hur vi tror du kommer att utvecklas som ishockeyspelare. En förutsättning för att bli antagen till NIU är att man är behörig för gymnasieprogrammet man söker på Widénska gymnasiet. Ytterligare en föutsättning för sökande utanför Västerås är att din kommun har ett eller skriver på ett samverkansavtal med Västerås stad.

Try out

För information kring try out - kontakta Patrik Sjöström, patrik.sjostrom@vik.se

Kontakt till hockey

Vill du veta mer om våra träningar eller har frågor om hur du ansöker. Kontakta då någon av våra tränare.

Patrik Sjöström
patrik.sjostrom@vik.se


Truppgymnastikbild

Truppgymnastik på Widénska

Godkänd nationell idrottsutbildning av Svenska gymnastikförbundet

Truppgymnastikprofilen hos oss är en del av Widénska gymnasiet som är Mälardalens största idrottsgymnasium. Här kan du läsa något av våra program samtidigt som du får möjlighet att träna din idrott på elitnivå. I truppgymnastiken har vi tränare som brinner för idrotten och för att du ska nå dina mål.

Våra träningar och upplägg

På Widénska gymnasiet bedriver vi truppgymnastiksträning i samarbete med Västerås gymnastikförening. Varje måndag (åk 1 & 2) och och onsdag (åk 3) samt fredag (alla årskurser) tränar vi 1,5 timmar.

Det som krävs är att du i truppgymnastik tränar och tävlar på minst RM2 nivå men siktar på att så småningom tävla på SM-nivå. Under december kallas du till provträning. Sedan görs en samlad bedömning i samråd med dina tränare om du erbjuds en NIU-plats eller en bredd-/utvecklingsplats.

Våra tränare

Maria Murelius

Lite material från förskolan

Så här ansöker du till NIU truppgymnastik

Ansökan sker via:
www.sportadmin.se

Ange NIU-ansökan som ämne, samt följande information i mejlet:
Namn, födelsedata, målsman, adress, telefonnummer, förening, tränare med mejladress och tävlingsnivå samt en mejladress där vi kan nå dig för att kalla till antagningsträff.

Sista ansökningsdatum: 1 december

Kom ihåg att du även måste söka Widénska gymnasiet i den vanliga gymnasieintagningen, då den slutgiltiga intagningen sker via betyg.

Välkommen med din ansökan!

Kontakt till truppgymnastik

Vill du veta mer om våra träningar eller har frågor om hur du ansöker. Kontakta då någon av våra tränare.

Maria Murelius
maria.murelius@vasteras.se


  • Du är här:
  • Widénska /
  • Studera här /
  • Våra idrotter