Länk till mer information om IST Home
Information om Ekonomiprogrammet på CEH, Carlforsska Ekonomi- och handelsskola

Ekonomiprogrammet

För dig som vill få en bred ekonomiutbildning

Det här är utbildingen för dig som vill läsa vidare på högskola/universitet inom ekonomiområdet eller inom andra samhällsvetenskapliga utbildningar. Hos oss får du en bred ekonomiutbildning som förbereder dig för högskolestudier.

Efter din högskoleutbildning kan du till exempel arbeta som marknadsförare, mäklare, revisor, jurist eller starta eget företag.


Ett bra högskoleförberedande program

På Carlforsska får du en utbildning som sätter ekonomi i ett större sammanhang. För att lösa framtidens utmaningar för samhället såväl som för företagen krävs det att vi samverkar med varandra och har kunskaper som går över ämnesgränserna.Det här får du på programmet

Skolan samarbetar med Mälardalens universitet vilket gör att eleverna får chans att gå på universitetsföreläsningar redan under gymnasietiden. Undervisningen sker till stor del i universitets lokaler, här finns gott om både föreläsningssalar och grupprum. Eleverna äter också i universitetets restaurang och har nära till allt. 

Ekonomi

Det här är utbildningen för dig som vill läsa vidare på högskola/universitet inom ekonomiområdet eller inom andra samhällsvetenskapliga utbildningar. Hos oss får du en bred ekonomiutbildning som förbereder dig för högskolestudier. Efter din högskoleutbildning kan du till exempel arbeta som marknadsförare, mäklare, revisor, jurist eller starta eget företag.

I kursen Finansiering och Investering får eleverna fördjupa sina kunskaper i hur aktier samt andra sparandeformer påverkas av olika marknader och andra internationella faktorer. Inom kursen får man skapa och förvalta en fiktiv aktieportfölj, man får därmed praktiskt använda de kunskaper man lär sig i kursen. Vi tittar också på olika finansiella instrument utifrån fundamental och teknisk analys. Teorierna ligger till grund för aktie- och marknadsanalyser som görs i er portfölj men kommer även att genomsyra kursen i sin helhet så ni bättre kan analysera ert eget framtida sparande.

Programblad för ekonomiinriktningen Pdf, 244.2 kB.

Juridik

Det här är inriktningen för dig som har ett vill bli jurist eller har ett samhällsintresse och vill arbeta med människor inom olika områden både i den offentliga och den privata sektorn. I den offentliga sektorn arbetar jurister till exempel rättsväsendet som domare, åklagare och polis och på myndigheter som till exempel utredare eller expert. Vanliga arbetsplatser inom den privata sektorn är advokat- och revisionsbyråer, banker och företag.

I inriktningens kurser kommer du att lära dig om juridikens roll i samhället ur olika perspektiv: det internationella, företagens och individens. Du får även kunskaper om andra samhällsvetenskapliga områden där juridiken ligger som grund som till exempel kriminologi. Genom studiebesök och föreläsningar får du även en praktisk inblick i juristens vardag. Efter utbildningen kommer du vara väl förberedd för vidare studier inom samhällsvetenskapliga utbildningar och särskilt juridik och kriminologi.

Programblad för juridikinriktningen Pdf, 243.7 kB.


Gymnasiegemensamma ämnen

Poäng

Engelska 5

100

Engelska 6

100

Historia 1b

100

Idrott och hälsa 1

100

Matematik 1b

100

Matematik 2b

100

Naturkunskap 1b

100

Religionskunskap 1

50

Samhällskunskap 1

100

Samhällskunskap 2

100

Svenska 1

100

Svenska 2

100

Svenska 3

100

Summa

1250


Programgemensamma ämnen

Poäng

Företagsekonomi 1

100

Privatjuridik

100

Moderna språk

100

Psykologi 1

50

Summa

350


Övriga gemensamma ämnen

Poäng

Individuellt val

200

Gymnasiearbete

100

Summa

300


Ekonomi

Poäng

Entreprenörskap och företagande

100

Företagsekonomi 2

100

Matematik 3B

100

Företagsekonomi specialisering

100

Ledarskap och organisation

100

Finansiering och Investering *

100

Summa

600

* Företagsekonomi-specialiseringskursJuridik

Poäng

Affärsjuridik

100

Rätten och samhället

100

Kriminologi*

100

Juridisk fördjupningskurs*

100

Matematik 3B eller Retorik

100

Filosofi

50

Psykologi 2

50

Summa

600

* Humanistisk och samhällsvetenskaplig fördjupningskurs


Efter utbildningen

Ekonomiprogrammet kommer att förbereda dig väl för vidare högskolestudier. Ekonomiprogrammet är dessutom det enda gymnasieprogrammet som erbjuder eleverna att läsa juridik redan under gymnasietiden, vilket ger dig en bra start för yrken inom till exempel rättsväsende och företagsekonomi.