Länk till Vklass

Våra program för kommunal vuxenutbildning

Kommunal vuxenutbildning är utbildningar inom gymnasial nivå för vuxna. Det är hemkommunen som beslutar om de upphandlar en utbildningsplats av Västerås till den sökande. Det är Vuxenutbildningscentrum (VUC) i Västerås som gör antagningen till kommunal vuxenutbildning. Se mer information om antagningen och kontaktuppgifter till vuxenutbildningen. 

Hjullastare

Anläggningsförare

Som i sandlådan fast på riktigt!

Vår vuxenutbildning till anläggningsförare är en branschanpassad utbildning som ger dig de bästa förutsättningar för att gå ut till jobb direkt efter kursslut.

Teknisk utbildning

Utbildningen ger grund för arbete som maskinförare.

En maskinförare arbetar med att förflytta jordmassor med maskiners hjälp. Utifrån att man skall forma jord till ett önskat resultat medhjälp av verktyg eller maskiner, behöver man som yrkesutövare vara praktiskt lagd samt ha ett estetiskt tänkande/seende.

Idag kombineras mekanik, hydraulik och elektronik i anläggningsmaskinerna. Satellitbaserade system används för mätning och styrning av olika funktioner. Du får lära dig att planera och genomföra ett arbete från ritning till att grävning/schaktning är utförd. För att kunna utföra olika typer av grävningsarbeten behöver du ha kännedom om olika markförhållanden, till exempel vilka egenskaper grus, sand, berg och asfalt har. Som maskinförare ansvarar du för service och underhåll på maskiner och utrustning. Det finns många bestämmelser och regler runt anläggningsarbeten som du under lär dig under utbildningen.

Det ska se snyggt ut!

En viktig förmåga som behövs för maskinförare är att ha sinne för hur du estetiskt genomför olika arbeten. Du bör ha förmågan att i förväg tänka ut hur ett område ska se ut när det blir färdigt för att med maskiners hjälp kunna forma marken.

länk till programblad Pdf, 1.7 MB.

Det här får du på programmet

Oavsett vilken inriktning som ni kommer att välja så kommer ni att mötas på byggarbetsplatser. Ni kommer att vara beroende av att en skicklig yrkesman/kvinna har gjort ett bra arbete före och efter er. Efter avklarad utbildning erhåller kursdeltagaren ett utbildningsbevis på respektive maskin, säkerhet på väg steg 1 och 2, ADR 1:3, heta arbeten, Säkra lyft samt HLR +D.
Efter dokumenterad körning inom yrket kan man genomgå ett kompetensprov för att få ett yrkesbevis utfärdat.Kurs

Kurskod

Poäng

Anläggningsförare process

ANAANL0

100
Anläggningsförare 1

ANAANA01

200

Anläggningsförare 2

ANAANA02

200

Anläggningsförare 3

ANAANA03

200

Anläggningsförare 4

ANAANA04

200
Anläggning-ledningsbyggnad

ANLANÄ0

200

Anläggning-vägbyggnad

ANLANN0

100
Summa


1200

Arbetsplatsförlagt lärande, APL

Studiebesök på relevanta arbetsplatser ingår under studietiden, till exempel besök på väg-byggen och anläggningsarbeten vid husbyggnad. Gästföreläsningar från branschen förekommer och även besök på mässor inom utbildningens område. Arbetsplatsförlagt lärande (APL) ingår i utbildningen. APL-tiden är ca 4-5 veckor.

Efter utbildningen

Många av anläggningsarbetarna är specialiserade på vissa arbetsuppgifter t.ex. arbete med asfaltläggning eller underhållsarbete av ledningsnätet under gatorna. Efter avklarad utbildning utfärdas utbildningsbevis på de maskiner du har utbildat dig på. Om du går direkt till arbete erhåller du en utbildningsbok.

Bild på lastbil

Yrkesförare

Håller Sverige rullande!

Bli en av de 50 000 nya lastbilschaufförer som behövs i Sverige. Vår vuxenutbildning till yrkesförare är en komplett yrkesutbildning som ger dig alla verktyg för att få jobb direkt efter avslutad kurs.

Varierande möjligheter

Är lastbilschaufför ett yrke för dig? Vi tror det. För oavsett om du trivs med att träffa mycket folk eller föredrar att vara ensam i din hytt, finns det en yrkesinriktning för dig. Och oavsett om du vill köra timmer i skogen, distribuera varor till butiker eller styra själv över din egen arbetsdag.

Modern fordonspark

Edströmska har en gedigen fordonspark vilket gör att möjligheten för eleverna att övningsköra är mycket god. Parkens mångfald gör också att det finns många typer av fordon vilket ger ett brett kunskapsområde inom yrket, som tex olika typer av växellådor, motorer, osv.

länk till programblad Pdf, 114.5 kB.

Det här får du på utbildningen

I utbildningen till yrkesförare får du lära dig att framföra olika lastbilskombinationer. Utbildningstiden varierar beroende på vilken typ av transporter du vill arbeta med.

Som chaufför är du företagets ansikte utåt mot kund. Det ställer krav på servicekänsla och ansvarstagande. Du har också ett stort ansvar för ditt gods, det måste alltid vara lastat på ett trafiksäkert och på ett för godset säkert sätt.Utbildning mot C-behörighet

Kurskod

Poäng
Yrkestrafik - vux

TRAYRK1

300

Godstrafik

GOSGOD0

200

Godshantering - vux

GODGOD1

100
Totalt antal poäng


600
Utbildning mot CE-behörighet


Poäng
Yrkestrafik - vux

TRAYRK1

300

Godstrafik

GOSGOD0

200

Godshantering - vux

GODGOD1

100

Fordonskombinationer - godstransporter

TRAFOR0

200
Totalt antal poäng


800

Arbetsplatsförlagt lärande, APL

Arbetsplatsförlagt lärande (APL) kommer att genomföras på företag.

Efter utbildningen

Utbildningen är en yrkesutbildning där körkortsutbildningen är en del. Efter avklarad utbildning med körkortsbehörigheterna klass C(600poäng), CE(800poäng) och yrkesförarkompetensbevis (YKB) kan du söka arbete som yrkeschaufför.

Elev som kör buss

Persontransporter med buss

Serviceyrket på hjul

Vår vuxenutbildning Persontransporter med buss ser till att du är redo att möta kraven som ställs i yrket som busschaufför.

Både stads- och turistbussar

Under din tid hos oss får du möjlighet att köra bådes stadsbussar och turistbussar. Detta ger dig större valfrihet när du ska söka jobb efter du avslutar utbildningen.

länk till programblad Pdf, 93.8 kB.

Det här får du på programmet

Utbildningen är inom kommunal vuxenutbildning. Ansökan lämnas till vuxenutbildningen i din hemkommun.

Utbildningen till bussförare innehåller både teori och körning med buss.

Bussförare är ett serviceyrke där man träffar många olika människor oavsett om man arbetar inom lokal, regional eller beställningstrafiken. Busschauffören ansvarar för passagerarnas säkerhet.

Utbildningen är anpassad mot de regler som gäller i Europa.


Kurser

Kurskod

Poäng
Yrkestrafik - vux

TRAYRK1

300

Persontrafik - vux

PESPER1

200

Persontransporter specialisering

PESPER00S

100
Totalt


600
Efter utbildningen

Utbildningen ger en grund för att utföra yrkesmässiga persontransporter med buss. För att bli anställd krävs yrkesförarkompetensbevis. Innan utbildningens slut ges möjlighet att enligt Transportstyrelsens krav prövas för körkorts -behörighet D och yrkesförarkompetensbevis för persontransporter med buss. Utbildningen är anpassad mot de regler som gäller i Europa. Bussförare är ett serviceyrke där man träffar och kommunicerar många olika människor oavsett om man arbetar inom lokal-, regional eller beställningstrafiken. Vissa chaufförer arbetar med trafik över landsgränserna.

Arbetsplatsförlagt lärande, APL

Den arbetsplatsförlagda utbildningen (APL) är förlagd till olika företag inom utbildningarnas områden.

  • Du är här:
  • Edströmska /
  • Vuxenutbildning /
  • Våra program för vuxenutbildningen