Länk till mer information om IST Home

Varmt välkommen till Lidmanska gymnasiet

Lidmanska skolan och elever

Lidmanska gymnasiet är en anpassad gymnasieskola, vi finns centralt i Västerås vid högskoleområdet i rymliga, luftiga lokaler. Eleverna som studerar här kommer från anpassad grundskola och har läst ämnen eller ämnesområden.

Vi finns till för dig som behöver en lite lugnare studietakt.

Hela vägen till framtiden!

Välkommen till mässan, 24 okt

Mässan är för dig som: • Går i åttan eller nian i anpassad grundskola. • Går tredje eller fjärde året på anpassad gymnasieskola. • Vill veta mer om daglig verksamhet. • Vill veta mer om LSS-insatser antingen för din egen del eller för någon annan. Tisdag 24 oktober klockan 12–18 i Syrianska kulturcentret (Vallbyleden/Narvavägen)

2023-10-04

Kom, så berättar vi mer. Dina anhöriga är också välkomna!

UTSTÄLLARE
Kommunala och fristående anpassade gymnasieskolor. Daglig verksamhet i kommunal och privat regi. Organisationer och föreningar.

Flera skolformer får nya namn

Gymnasiesärskola blir anpassad gymnasieskola

Den 2 juli 2023 byter gymnasiesärskolan namn till anpassad gymnasieskola. Grundsärskolan och komvux som särskild utbildning byter också namn, samt benämningen träningsskola försvinner. Läs mer om vad ändringarna innebär här.

2023-06-29

Ändringarna innebär att:

  • grundsärskolan byter namn till anpassade grundskolan
  • gymnasiesärskolan byter namn till anpassade gymnasieskolan
  • komvux som särskild utbildning på grundläggande nivå och komvux som särskild utbildning på gymnasial nivå byter namn till komvux som anpassad utbildning på grundläggande nivå respektive på gymnasial nivå
  • uttrycket utvecklingsstörning ersätts med intellektuell funktionsnedsättning
  • benämningen träningsskola tas bort.

Bakgrund till namnbytet

Beslutet fattades av riksdagen 2022. Förslaget att ändra namn kom från början från elever och startade som ett medborgarförslag.

I utredningen inför beslutet framgår att de tidigare begreppen signalerar att eleverna skulle vara särskilda på ett sätt som är negativt och stigmatiserande. Det nya namnet anpassade skolformer beskriver verksamheten på ett bättre sätt eftersom undervisningen anpassas efter elevernas olika förutsättningar och behov,

Läs mer om namnändringarna på skolverket.se


Bygget fortskrider

Lidmanska på Carlforsskaområdet

Byggarbetet fortskrider. Ledningar dras, och golvet läggs. Det finns såklart mycket kvar att göra, men vi börjar nu ana hur våra lokaler kommer bli.

2023-05-08

Det byggs för fullt!

Nya skolan förväntas vara klar till 2024

Ett stort nytt hus har växt upp på Carlforsska gymnasiets område. Under 2024 blir Lidmanska Gymnasiet en del av Carlforsska, och flyttar in i den nya fastigheten. Vi ser fram emot det, och hoppas att våra elever kommer trivas minst lika bra där som de gjort på Vasagatan.

2023-03-17

Här skriver du brödtexten för nyheten. Denna text kommer att vara utfällningsbar i nyhetslistningen.

Glöm inte att välja in en bild till nyheten också, som visas i den tomma vita ytan. Det gör du genom att högerklicka på nyheten i trädstrukturen till vänster, och välja "Egenskaper -> Metadata". Där går du in i bildarkivet.

nya byggnaden

År 2024 blir Lidmanska en del av Carlforsska gymnasiet

Berör elever som börjar hos oss nu

År 2024 kommer Lidmanska gymnasiet som är en gymnasiesärskola att tillhöra Carlforsska gymnasiet.

2021-04-30

Beslutet togs av utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden den 29 april. Det ligger så långt fram att det inte kommer att beröra er som går på skolan idag eller ska börja på skolan i höst.


Carlforsska gymnasiet växer och blir större när fler skolor slås ihop. År 2024 kommer Lidmanska också ingå i den nya organisationen, och då finns nya lokaler byggda som passar gymnasiesärskolan.


Bakgrunden till beslutet är en utredning som visar att en större skola kan ge ökad samverkan mellan program, det blir en inkluderande skola med flera olika program och skolformer, och den är inte lika ekonomiskt sårbar.

10 års-kalas för Lidmanska

23 sep 2022

Lidmanska gymnasiet firade 10 år i slutet av september. Det firades med tipspromenad, uppträdande av gycklargruppen Trix och pizzalunch. Eleverna hade bakat fika till jubileet och gjort hemmagjord pizzasallad. Här kan du se lite bilder från dagen.

2022-10-17

Om Lidmanska gymnasiet

Lidmanska gymnasiet är en gymnasiesärskola som har individuella programmet samt det nationella programmet Samhälle, Natur och Språk. Lidmanska har 10 klasser och har lokaler på flera ställen - Vasagatan 44, Tunbytorp och Önsta Gryta.

  • Du är här:
  • Lidmanska