Länk till mer information om IST Home

Välkommen till Rudbeckianska gymnasiet!

Skolan med tradition och nytänkande, ger eleverna redskap för livet
– kunskap, självkänsla, empati.

Tidigare elever berättar

Tidigare elever berättar

Vad hände efter gymnasiet?

Vi har pratat med ett gäng tidigare elever som gärna vill dela med sig av sin berättelse om vad de gör nu, något eller några år efter studenten. Läs om deras liv efter sin tid på Rudbeckianska gymnasiet under "Visa mer".

2024-06-03

Till alla som ska välja till gymnasiet

Information från de kommunala gymnasieskolorna i Västerås

Till dig som ska välja till gymnasiet eller precis har börjat fundera inför valet till nästa år - se vår film där gymnasiechefen berättar om gymnasievalet och vikten av att välja en skola och ett program som passar just dig. Klicka dig ner under "Visa mer" för att se filmen!

2024-04-19

Under tre dagar har de kommunala gymnasieskolorna träffat många elever från årskurs 8 för att berätta om gymnasiet, valet och öppet hus. Alla kommunala gymnasieskolor samarbetar på olika sätt och detta var en träff där vi informerade ihop på scenen som finns hos Carlforsska gymnasiet. Stefan Remne är chef för samtliga kommunala gymnasieskolor och i filmen får du tips från honom.

Vi vill också passa på att välkomna både elever och vårdnadshavare från årskurs 8 och 9 till våra öppna hus vi har i april.Ni hittar alla våra öppna hus tider till samtliga kommunala skolor under knappen Öppet hus här på webben.

Varma hälsningar
Carlforsska, Edströmska, Hahrska, Tranellska, Rudbeckianska och Widénska.

 

Prövningar 2024

Information angående prövningar

Inom ett år efter avslutade studier på skolan kan du göra en prövning. Du kan pröva för ett godkänt betyg (om du tidigare fått ett F) eller för ett högre betyg (om du tidigare har ett godkänt betyg). Om det gått mer än ett år ska du istället kontakta vuxenutbildningen. Här kommer du hitta datum för de prövningstillfällen som finns på Rudbeckianska gymnasiet under hösten. Håll utkik.

2024-01-25

"Det bästa med Rudbeckianska är känslan av gemenskap."

Maitane Sagarduy Wen - Teknikprogrammet

”Jag ville gå Teknikprogrammet då jag är intresserad av ämnena och programmet ger mig många valmöjligheter efter gymnasiet."

2023-10-24

"Rudbeckianska gymnasiet var ett självklart val eftersom det är en stor skola, har bra rykte och många traditioner och aktiviteter. Jag gillar att Teknikprogrammet har flera inriktningar som vi verkligen får prova på innan vi gör vårt val. Det bästa med Rudbeckianska är känslan av gemenskap. Lärare och elever bidrar till att stämningen här på skolan har överträffat mina förväntningar.”

"Skolan ger en bred och stadig grund inför framtiden."

Eliaz Wiklander - Samhällsvetenskapsprogrammet

"På Rudbeckianska finns många aktiviteter och kurser att välja på."

2023-10-24

"Det gör att jag har många valmöjligheter inför framtiden. Studierna går lagom fort och många ämnen är intressanta. Här finns en bra gemenskap och man utvecklas socialt. Skolan ger en bred och stadig grund inför framtiden.”

"Skolan har levt upp till mina förväntningar..."

Tilde Kinander - Humanistiska programmet

”Jag valde Rudbeckianska för att jag fick höra bra saker om skolan från kompisar."

2023-10-24

"När jag såg de julpyntade skåpen under öppet hus visade det tydligt att det är mer än bara studier här. På Humanistiska programmet är det en speciell gemenskap där alla känner alla. Skolan har levt upp till mina förväntningar – jag får kunskap för livet, nya vänner och många roliga minnen här.”

Talmans- och ministerbesök

Talman, landshövding och skolminister hälsar på

Under loppet av sex skoldagar fick vi besök av talman Andreas Norlén, landshövding Johan Sterte samt skolminister Lotta Edholm.

2023-10-24

Andreas Norlén hade en föreläsning för en stor grupp elever från det samhällsvetenskapliga programmet om riksdagens historia och viktigaste uppgifter.

Även landshövding Johan Sterte hade en kortare föreläsning om bland annat vikten av utbildning och därmed kompetensförsörjning och hur viktigt det är för länet.

Bild från föreläsning i aulan.
Bild på Andreas Norlén.

Skolminister Lotta Edholm som i början av -80 talet själv var elev på Rudbeckianska gymnasiet inledde besöket med att träffa skolans elevrådsstyrelse. Vid detta möte medverkade också kommunpolitiker Roger Haddad. Därefter hölls en föreläsning och frågestund för årskurs 1 i ljushallen.

Besöket avslutades med ett samtal där skolans lärare och skolpersonal fick möjlighet att ställa frågor.

Bild från föreläsning i ljushallen.
Bild på Lotta Edholm och Henrik Pettersson.
$item.alt

Rudbeckianska gymnasiets historia

Vad har hänt på 400 år?

Lär er mer om historien bakom sveriges första gymnasium.

2023-04-21

$item.alt

Johannes Rudbeckius

Rudbeckianska gymnasiets grundare

1623 grundades Rudbeckianska gymnasiet av Johannes Rudbeckius. Men vem var han och vad gjorde han mer?

2023-04-21

Jubileumsskriften "400 år av kunskap"

Finns nu att köpa via Rudbeckianskas bibliotek

Skriften kostar 200 kronor och du betalar via Swish. Om du är intresserad av att köpa boken maila sylvia.kopsell@vasteras.se

2023-03-16

Tre lärare på Rudbeckianska gymnasiet har arbetat med boken 400 år av kunskap som är framtagen i samband med skolans 400 års-firande. Boken är en resa i skolutveckling från 1600-talet fram till nu.

  • Du är här:
  • Rudbeckianska