Skolan med tradition och nytänkande, ger eleverna redskap för livet
– kunskap, självkänsla, empati.
Vårdnadshavare får information från skolan
Som vårdnadshavare med barn i gymnasieskolan använder du appen IST Home Skola för att anmäla frånvaro, se schema, följa skolgången och ha dialog med skolan. Glöm inte att lägga in dina kontaktuppgifter så att vi snabbt kan nå dig om det skulle behövas.
2024-08-12
Det är enkelt att komma igång och använda IST Home Skola. Allt du behöver göra är att ladda hem appen till din iPhone eller Android-telefon.
Mer information om hur du laddar ner och kommer igång med IST Home Skola på vasteras.se
Du som vårdnadshavare använder appen IST Home Skola för att:
Glöm inte att se över dina kontaktuppgifter i appen så att skolan har rätt telefonnummer och e-post till dig. Det är viktigt att vi har rätt kontaktuppgifter vid exempelvis akuta händelser eller då vi behöver nå dig.
Gå in på Meny och välj Min profil. Klicka på pennan i högra hörnet. Klicka på plustecknet vid mobil och e-post för att lägga in dina kontaktuppgifter från start. Vill du uppdatera kan du sedan enkelt ändra i fältet där kontaktuppgiften står. Tryck på Spara.
Så här anmäler du dig till höstens prövningar
Inom ett år efter avslutade studier på skolan kan du göra en prövning. Du kan pröva för ett godkänt betyg (om du tidigare fått ett F) eller för ett högre betyg (om du tidigare har ett godkänt betyg). Om det gått mer än ett år ska du istället kontakta vuxenutbildningen. Här hittar du datum för de prövningstillfällen som finns på Rudbeckianska gymnasiet under hösten. Titta i schemat nedan för att se vilket/vilka datum som gäller för den kurs du vill göra prövning i.
2024-09-23
Prövningar HT 2024
Inom ett år efter avslutade studier på skolan kan du göra en prövning. Du kan pröva för ett godkänt betyg (om du tidigare fått ett F) eller för ett högre betyg (om du tidigare har ett godkänt betyg). Om det gått mer än ett år ska du istället kontakta vuxenutbildningen.
Här hittar du datum för de prövningstillfällen som finns på Rudbeckianska gymnasiet under hösten. Titta i schemat för att se vilket/vilka datum som gäller för den kurs du vill göra prövning i.
Kostnad är 500 kr/prövning och du kan endast anmäla dig till 1 prövning per tillfälle.
Betalning görs genom Swish efter du fått bekräftelse från skolan att du är registrerad på prövningen. Numret får du i bekräftelsen per mail.
Anmäl dig genom att skicka ett mail till rudbeckianska@vasteras.se
I mailet ska du uppge:
Torsdag 31 oktober, anmäl dig senast 11 oktober.
Lördag 9 november, anmäl dig senast 11 oktober. Inför prövningen 9 november kommer det att vara en obligatorisk träff måndag 14 oktober kl.16.00.
Lördag 16 november, anmäl dig senast 25 oktober.
Onsdag 20 november, inget senaste anmälningsdatum.
För matematik gäller: Om du har betyg F i matematik sedan tidigare måste du först skriva prövning för E-betyg och kan då samtidigt anmäla om du även vill pröva för högre betyg.
För övriga kurser är du automatiskt anmäld om du klarat tidigare delprov.
Prövning SVE eller SVA, kontakta oss för information.
Betyg sätts ca 2 veckor efter prövningen och skickas därefter hem per post.
Schema för prövningstillfällen Pdf, 102.4 kB. (pdf, öppnas i nytt fönster)
Vad hände efter gymnasiet?
Vi har pratat med ett gäng tidigare elever som gärna vill dela med sig av sin berättelse om vad de gör nu, något eller några år efter studenten. Läs om deras liv efter sin tid på Rudbeckianska gymnasiet under "Visa mer".
2024-06-03
Information från de kommunala gymnasieskolorna i Västerås
Till dig som ska välja till gymnasiet eller precis har börjat fundera inför valet till nästa år - se vår film där gymnasiechefen berättar om gymnasievalet och vikten av att välja en skola och ett program som passar just dig. Klicka dig ner under "Visa mer" för att se filmen!
2024-04-19
Under tre dagar har de kommunala gymnasieskolorna träffat många elever från årskurs 8 för att berätta om gymnasiet, valet och öppet hus. Alla kommunala gymnasieskolor samarbetar på olika sätt och detta var en träff där vi informerade ihop på scenen som finns hos Carlforsska gymnasiet. Stefan Remne är chef för samtliga kommunala gymnasieskolor och i filmen får du tips från honom.
Vi vill också passa på att välkomna både elever och vårdnadshavare från årskurs 8 och 9 till våra öppna hus vi har i april.Ni hittar alla våra öppna hus tider till samtliga kommunala skolor under knappen Öppet hus här på webben.
Varma hälsningar
Carlforsska, Edströmska, Hahrska, Tranellska, Rudbeckianska och Widénska.
Maitane Sagarduy Wen - Teknikprogrammet
”Jag ville gå Teknikprogrammet då jag är intresserad av ämnena och programmet ger mig många valmöjligheter efter gymnasiet."
2023-10-24
"Rudbeckianska gymnasiet var ett självklart val eftersom det är en stor skola, har bra rykte och många traditioner och aktiviteter. Jag gillar att Teknikprogrammet har flera inriktningar som vi verkligen får prova på innan vi gör vårt val. Det bästa med Rudbeckianska är känslan av gemenskap. Lärare och elever bidrar till att stämningen här på skolan har överträffat mina förväntningar.”
Eliaz Wiklander - Samhällsvetenskapsprogrammet
"På Rudbeckianska finns många aktiviteter och kurser att välja på."
2023-10-24
"Det gör att jag har många valmöjligheter inför framtiden. Studierna går lagom fort och många ämnen är intressanta. Här finns en bra gemenskap och man utvecklas socialt. Skolan ger en bred och stadig grund inför framtiden.”
Tilde Kinander - Humanistiska programmet
”Jag valde Rudbeckianska för att jag fick höra bra saker om skolan från kompisar."
2023-10-24
"När jag såg de julpyntade skåpen under öppet hus visade det tydligt att det är mer än bara studier här. På Humanistiska programmet är det en speciell gemenskap där alla känner alla. Skolan har levt upp till mina förväntningar – jag får kunskap för livet, nya vänner och många roliga minnen här.”
Talman, landshövding och skolminister hälsar på
Under loppet av sex skoldagar fick vi besök av talman Andreas Norlén, landshövding Johan Sterte samt skolminister Lotta Edholm.
2023-10-24
Andreas Norlén hade en föreläsning för en stor grupp elever från det samhällsvetenskapliga programmet om riksdagens historia och viktigaste uppgifter.
Även landshövding Johan Sterte hade en kortare föreläsning om bland annat vikten av utbildning och därmed kompetensförsörjning och hur viktigt det är för länet.
Skolminister Lotta Edholm som i början av -80 talet själv var elev på Rudbeckianska gymnasiet inledde besöket med att träffa skolans elevrådsstyrelse. Vid detta möte medverkade också kommunpolitiker Roger Haddad. Därefter hölls en föreläsning och frågestund för årskurs 1 i ljushallen.
Besöket avslutades med ett samtal där skolans lärare och skolpersonal fick möjlighet att ställa frågor.
Vad har hänt på 400 år?
Lär er mer om historien bakom sveriges första gymnasium.
2023-04-21
Rudbeckianska gymnasiets grundare
1623 grundades Rudbeckianska gymnasiet av Johannes Rudbeckius. Men vem var han och vad gjorde han mer?
2023-04-21
Finns nu att köpa via Rudbeckianskas bibliotek
Skriften kostar 200 kronor och du betalar via Swish. Om du är intresserad av att köpa boken maila sylvia.kopsell@vasteras.se
2023-03-16
Tre lärare på Rudbeckianska gymnasiet har arbetat med boken 400 år av kunskap som är framtagen i samband med skolans 400 års-firande. Boken är en resa i skolutveckling från 1600-talet fram till nu.