Länk till mer information om IST Home
Bild på händer som är ihopkopplade - samarbete

Barn- och fritidsprogrammet

Vill du göra skillnad?

Är du intresserad av barn och ungdomars utveckling? Vill du arbeta med människor som behöver stöd? Vill du vara med och skapa mening för alla, oavsett ålder, kön, ursprung och behov?  

Då är barn- och fritidsprogrammet något för dig!

Programmet handlar om människor och ledarskap. Du får framförallt studera pedagogik, men kan också välja till ämnena psykologi och sociologi. Du lär dig förstå hur grupper fungerar, hur vi människor kommunicerar och du får öva dig i att bli en bra ledare för olika typer av grupper.

Om du vill kan du söka arbete direkt efter gymnasiet eftersom du får en yrkesexamen. Du får också läsa ämnen som ger dig grundläggande högskolebehörighet. På programmet får du både studera och praktisera. Under utbildningen är du på APL, arbetsplatsförlagt lärande under 19 veckor och lär dig mer om yrket. Där får du praktisk erfarenhet och chans att skapa egna kontakter med arbetslivet.

Inför APL på Barn- och fritidsprogrammet krävs att du lämnar in ett utdrag ur belastningsregistret från polisen. Kontakta oss om du har frågor om detta innan du söker till programmet.

Programmet erbjuder också programinriktat val för dig som saknar betyg i matematik eller engelska. Prata med din studie- och yrkesvägledare för att få mer information om hur du söker det.

Om grundläggande högskolebehörighet

Yrkesprogrammen ger nu grundläggande behörighet till högskola och universitet, därför har antalet poäng på yrkesprogrammen utökats från 2500 till 2700–2800 poäng. Du kan fortfarande välja att läsa 2500 poäng. Du får då examen på ett yrkesprogram med grundläggande högskolebehörighet eller med yrkesfördjupningar.
Det är ett val som du kommer att få göra under din gymnasietid och få mer information om.

Branschrekommenderad utbildning

Vår utbildning är certifierad av Vård- och omsorgscollege. Det innebär att utbildningen är kvalitetssäkrad, att vi har ett aktivt samarbete med arbetsgivare i branschen och att du får ett särskilt diplom efter avklarad utbildning.

Barn- och fritidsprogrammet
- elever berättar om sitt program

Program 1

Humanistiska programmet

En bred utbildning som ger dig spetskunskaper i språk och kultur.

Det här är programmet för dig som är intresserad av språk och kultur. Här får du en bred behörighet till högskola och universitet. Det ger bra grunder för att arbeta internationellt eller med konst och kultur.

Programmet ger dig en god grund för en internationell framtid

På det här programmet har du ett internationellt fokus i dina studier. Du får lära känna nya kulturer och du får möjlighet att delta i ett utbyte med ett annat land. Humanistiska programmet är det enda program som erbjuder två eller fler språk utöver engelska inom själva programmet. Förutom spetskunskaper i språk och kultur kan du också få samma behörighet som samhällsvetenskapsprogrammet och ekonomiprogrammet om du gör rätt val av ämnen.

Du som har siktet inställt på världen – välj det humanistiska programmet!

Humanistiska programmet
- inriktning kultur

Humanistiska programmet
- elever berättar om sitt program

Program 1

Naturvetenskapsprogrammet

Här får du bredaste möjliga högskolebehörigheten för vidare studier

Naturvetenskap är en viktig förutsättning för den snabba utvecklingen i vårt moderna samhälle inom exempelvis medicin, matematik och teknik. Hos oss på Rudbeckianska gymnasiet lär du dig att förstå den naturvetenskapliga världsbilden och att arbeta på ett naturvetenskapligt sätt.

Stora möjligheter för framtiden

Hos oss får du bästa möjliga förutsättningar för vidare studier tack vare våra engagerade och legitimerade lärare. Flera gånger i veckan har du lektioner i våra välutrustade labbsalar.
Utbildningen består bland annat av lärarledda föreläsningar, fältstudier, laborationer och ämnesövergripande projekt. På skolan har vi dessutom tillgång till vårt eget biologiska museum!

En utbildning – flera vägar

På naturvetenskapsprogrammet har du flera olika val vilket gör att du till stora delar kan sätta ihop utbildningen så den passar just dig. Kanske vill du läsa våra fördjupningar i matematik eller fysik, kanske är du intresserad av biologi eller så tilltalas du av att kunna läsa både naturvetenskapliga och samhällsvetenskapliga ämnen.

Naturvetenskapsprogrammet
- elever berättar om sitt program

Samhällsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet

En inriktning med flera profiler

På Samhällsvetenskapsprogrammet på Rudbeckianska får du en bred utbildning. Studier och traditioner blandas under läsåret för att du ska få en helhetsupplevelse av dina gymnasieår.

Ett brett högskoleförberedande program

Det här programmet passar dig som vill förstå hur samhället fungerar och styrs på olika nivåer. Här finns inriktningen samhällsvetenskap. Du kan välja att läsa någon av de tre valbara profilerna eller välja Valfri fördjupning. Efter programmet blir du väl förberedd för högskole- och universitetsstudier.

Samhällsvetenskapsinriktningen Valfri fördjupning (SAMSAM)

Samhällsvetenskapsinriktningen Valfri fördjupning är för dig som själv vill välja ämnen att fördjupa dig i utifrån det stora utbud som finns på skolan. På så sätt skräddarsyr du din utbildning utifrån dina intressen och dina framtidsplaner. Här får du en bred samhällsvetenskaplig kompetens inför vidare studier till många olika samhällsorienterande yrken.

Samhällsvetenskapsprogrammet går att läsa i AST-klass inom Wegas för dig som har en diagnos inom autismspektrat. Läs mer om det här: Wegas AST-klass

Samhällsvetenskapsprogrammet
- elever berättar om sitt program

Information om Teknikprogrammet på Rudbeckianska gymnasiet

Teknikprogrammet

Skapa framtidens teknik

Det här programmet passar dig som är tekniskt intresserad, gillar matematik och natur­vetenskap samt är nyfiken på hur tekniken kan göra livet både smartare, enklare och roligare.

Här får du arbeta med avancerade, professionella datorprogram som verktyg.

Hos oss får du arbeta i projekt inom exempelvis stadsplanering och robotik. Du som vill kan få starta ett UF-företag. Genom Teknikcollege samarbetar vi med Mälardalens universitet och företag i regionen. Programmet ger dig bred behörighet till vidare studier. I framtiden kan du arbeta som exempelvis programmerare, arkitekt, tekniker, ingenjör och forskare.

Certifierade av Teknikcollege

Teknikprogrammet är certfierat av Teknikcollege. För att få kallas Teknikcollege måste ett etablerat samarbete mellan regionala, lokala företag och skola finnas. Tillsammans måste de uppfylla och leva upp till 10 kriterier som Industrirådet har ställt upp. Det innebär för programmet en kvalitetsstämpel.
Läs mer på www. teknikcollege.se


Teknikprogrammet går att läsa i AST-klass inom Wegas för dig som har en diagnos inom autismspektrat. Läs mer om det här: Wegas AST-klass

Teknikprogrammet
- fördjupad information

Teknikprogrammet
- elever berättar om sitt program

Program 1

Språkintroduktion

Vill du förbättra dina språkkunskaper och förbereda dig för att läsa ett nationellt program?

Språkintroduktion riktar sig till dig som är 16–20 år och nyanländ i Sverige. Du får möjlighet att lära dig svenska språket samtidigt som du läser in övriga grundskoleämnen eller gymnasiekurser beroende på vilken erfarenhet du har sedan tidigare.

Programinformationen som ligger ute just är inte helt korrekt.

Poängplanerna kommer revideras på grund av GY25 och nya kommer finns på plats 7 november 2024. Alla ämnesplaner utformas som sammanhållna ämnen med nivåer i stället för dagens kurser.

Läs mer på www.skolverket.se

Språk- och kunskapsutveckling

Att läsa språkintroduktion på Rudbeckianska gymnasiet gör dig väl förberedd för kommande studier.

Språkintroduktion

Flicka studerar

Yrkesintroduktion Barn- och fritid

Personal inom funktionshinderområdet

På yrkesintroduktion mot Barn och fritidsprogrammet läser du en kombination av ämnen som ger dig goda chanser att få jobb inom funktionshinderområdet. Delar av ämnena genomförs som APL (arbetsplatsförlagt lärande) vilket innebär att du är ute på en hel del praktik.

Ämnena i yrkespaketet kommer att revideras på grund av GY25. Uppdateras inom kort.

Här kan du läsa mer om GY25: www.skolverket.se

 

Yrkesförberedande för att arbeta som boendestödjare eller personlig assistent

Syftet med yrkesintroduktion är att du ska kunna söka arbete eller komplettera yrkespaketet med fler ämnen inom vuxenutbildningen efter att du avslutat gymnasiet. Utbildningen utgår från det nationella yrkespaketet personal inom funktionshinderområdet och längden på utbildningen är två år. Under det första året läser du de grundläggande ämnena mot boendestödjare/personlig assistent. År två läser du vidare med andra ämnen som är viktiga för ditt kommande yrke. I utbildningen ingår även APL, arbetsplatsförlagt lärande.

Branschrekommenderad utbildning

De nationella yrkespaketen är utformade av Skolverket i samråd med branschkunniga. Det betyder att arbetsgivare inom området efterfrågar personal med den kompetens du får om du läser yrkespaketet.

Foto på program A

Wegas AST-klass

Samhällsvetenskapsprogrammet och teknikprogrammet

Det här är en möjlighet för dig som har en diagnos inom autismspektrat. Här kan du läsa våra högskoleförberedande program, samhällsvetenskap och teknik, i en liten undervisningsgrupp. Du får studera i en lugn lärmiljö och undervisas av behöriga lärare som har lång erfarenhet och kompetens inom AST-området. Det finns många möjligheter att göra anpassningar.

Vad innebär AST-klass?

Lärmiljön i AST-klassen är anpassad för dig som har en diagnos inom autismspektrumet. Du studerar i en mindre grupp och i anpassade lokaler på Rudbeckianska gymnasiet. Lokalerna är utformade med hänsyn till ljus och ljud, och det finns grupprum nära klassrummen samt en allmän yta för rast, där du till exempel kan spela biljard, brädspel eller ta kaffe.

När ämnena läses i AST-klassen skiljer det sig från övriga program på skolan. Vi erbjuder valbara ämnen som kan finnas i båda programmen. Om du vill läsa ett annat ämne ser vi över om det finns möjlighet att studera det tillsammans med andra elever på skolan.

De här programmen och inriktningarna kan du läsa i AST-klass

Samhällsvetenskapsprogrammet, inriktning samhällsvetenskap

Samhällsprogrammet fokuserar på ämnen som geografi, samhällskunskap, historia, psykologi, religion och språk. Det förbereder dig för studier inom områden som till exempel ekonomi, juridik och samhälls- och beteendevetenskap. Dina ämnesval påverkar vilken behörighet du får till högskolan och universitet. Vissa ämnen läser du tillsammans med övriga elever från de nationella programmen. När du ansöker via Dexter, söker du Samhällsvetenskapsprogrammet och väljer AST-klass.

Teknikprogrammet

Teknikprogrammet fokuserar på ämnena matematik, naturvetenskap och teknik. Målet är att förbereda dig för vidare studier inom dessa områden. Vi erbjuder alla fyra inriktningar på skolan. Inriktningen teknikvetenskap läser du till största delen i AST-klass. På övriga inriktningar, läser du fem ämnen tillsammans med andra teknikelever. När du ansöker via Dexter, väljer du en vilken inriktning du vill läsa på teknikprogrammet och lägger till AST-klass. Du kan ändra ditt inriktningsval inför årskurs 2.