Länk till Vklass

Välkommen till Västerås yrkeshögskola!

Västerås yrkeshögskola skräddarsyr yrkeshögskoleutbildningar av hög kvalitet där du som studerande får den kompetens som arbetsgivare efterfrågar. Det leder till att 9 av 10 får jobb efter avslutad examen.

Vi har öppet för sen anmälan

Ansök nu till höstens starter

2022-07-06

Systemtekniker spårfordon - ansök senast 23 augusti HÄR  

Relä och kontrollanläggningar i elkraftsystem - ansök senast 19 augusti ANSÖK HÄR

Relä och kontrollanläggningar i elkraftsystem - ANSÖK NU !

Kort utbildning med kursstart 5 september

Är du nyfiken på att utveckla dina kunskaper inom relä och kontrollanläggningar i elkraftsystem och jobbar i branschen idag?

2022-02-18

Sök till vår korta utbildning inom området. Relä och kontrollanläggningar i elkraftsystem har kursstart 5 september. Studietakt 50%, till största delen distansutbildning.

Utbildningen är framtagen tillsammans med näringslivet och utgår från arbetsmarknaders behov. ANSÖK HÄR eller LÄS MER HÄR

Examen

Grattis till er examen och lycka till i framtiden önskar vi vår klass Lönekonsult!

2022-07-01

Här skriver du brödtexten för nyheten. Denna text kommer att vara utfällningsbar i nyhetslistningen.

Glöm inte att välja in en bild till nyheten också, som visas i den tomma vita ytan. Det gör du genom att högerklicka på nyheten i trädstrukturen till vänster, och välja "Egenskaper -> Metadata". Där går du in i bildarkivet.

Grattis till er examen!

Lycka till önskar vi våra klasser som nu vandrar vidare i karriären - Elkraftsingenjör, Systemingenjör spårfordon, Trafiklärare, Flygtekniker. På fotot ser vi klass ELK20, Elkraftsingenjör.

2022-07-01

Här skriver du brödtexten för nyheten. Denna text kommer att vara utfällningsbar i nyhetslistningen.

Glöm inte att välja in en bild till nyheten också, som visas i den tomma vita ytan. Det gör du genom att högerklicka på nyheten i trädstrukturen till vänster, och välja "Egenskaper -> Metadata". Där går du in i bildarkivet.

Examen

Socialpedagog med inriktning KBT

Efter två år tillsammans var det dags för en finalfest som bestod av mat, fina tal, lycka och glädje. Tack SOC20 för två fantastiska år och lycka till!

2022-05-17

Systemtekniker spårfordon studerandes berättelse

"Jätteintressanta kurser"

Bukuru Matenga, Systemingenjör spårfordon

Jag valde att vidareutbilda mig vid Västerås yrkeshögskola, utbildningen Systemingenjör spårfordon för att kunna arbeta med felsökning och underhåll av spårbundna fordon samt utveckla min kompetens inom el.

2022-02-10

Jag har tidigare läst Fordons- och transportprogrammet på Edströmska gymnasiet i Västerås. Jag valde där inriktning mot lastbil och mobila maskiner, lastbilsmekaniker. Efter studenten jobbade jag som lastbils- och bussmekaniker. Jag valde att vidareutbilda mig vid Västerås yrkeshögskola, utbildningen Systemingenjör spårfordon för att kunna arbeta med felsökning och underhåll av spårbundna fordon samt utveckla min kompetens inom el. Mekaniska system, elektriska system och praktisk ellära har varit jätteintressanta kurser under det första året. Det jag tycker bäst om under mitt andra år har varit underhållsteknik samt LIA1 och LIA2. De ämnen jag nämnt ovan har gett mig färdigheter och förmågor som leder till att jag kan klara mig i arbetslivet utan problem. Det bästa med yrkesrollen är säkerheten och kommunikation kommer i första rummet samt att man har möjlighet att jobba med andra arbetsuppgifter som exempelvis växlar med mera. Efter utbildningen vill jag jobba som tågtekniker på depå och jag ser fram emot att få anställning efter att min LIA2 är avklarad.

Mina tips till andra sökande är ha tålamod, vara intresserad, veta själv vad du vill uppnå, ha respekt för el, vara datakunnig då felsökning kräver datakunskap. Du ska vara stresstålig, vara bra på att kommunicera samt bra på att samarbeta.

"Yrkesrollen är fri"

Susanne Lundmark, Elkraftsingenjör

Vara med att utveckla något som ligger i tiden och som alla är beroende av.

2022-03-01

Jag ska kort beskriva vad jag har gjort tidigare, jag har gjort allt möjligt. Jag är utbildad inom och har jobbat som yrkesförare, hästskötare, ridlärare, undersköterska rättspsyk, arrestantvakt. Samt även outbildad inom restaurang, hotell, däckmontör, verkstadsgolvet, lärare inom transport. Utomlands har jag även jobbat som aupair och frisörlärling mm.

Jag hamnade i lite av ett vägskäl i livet och min pojkvän tyckte att jag skulle göra något som kunde ge mig och mina barn bättre förutsättningar. Och med det tipsade han om mig om elkraftingenjörsutbildning. Och jag nappade såklart! Hur svårt kan det va’ liksom?!

Det första utbildningsåret öppnade ögonen för elkraftbranschens bredd, mycket inspirerande för en rastlös person som jag.

Andra året med sina två LIA- perioder, fick jag mer blodad tand för att komma ut på site och handgripligen jobba med högspänningskablar, anslutningar, skarvar, men även en fantastisk inblick över allt från planeringsstadiet till färdigställande av projekt.

Yrkesrollen, oavsett om jag jobbar som beredare eller som montör är fritt, man får vara med att utveckla något som ligger i tiden och som alla är beroende av, men även vikten av att tänka hållbart i allt detta.

Jag är på det klara att med att jag vill ut och jobba praktiskt, till exempel som mätkonsult för SVK eller montör/distributionselektriker - för att sedan ha en god grund och insikt för hur saker ser ut och fungerar i fält, när jag går in på kontoret för till exempel yrkesrollen beredare/projektör… eller varför inte som projektledare!

Mitt tips till dig som funderar på att gå en utbildning är: Bara sök…! Branschen har plats för alla som är det minsta intresserad av teknik, planering, miljö och hållbarhet! SÖK!

"Vi är alla beroende av el"

Malin Bergmark, Elkraftsingenjör

Givande och rolig utbildning!

2022-03-02

Jag har testat en hel del olika yrken, de flesta yrkena har varit med människor, bland annat på förskola, men har även jobbat en sväng inom industrin.
Jag ville sedan byta spår, och sökte utbildningen Elkraftsingenjör. Det är en bred utbildning inom området och det är en ljus framtid. Vi är alla beroende av el och man har en chans att vara med och påverka.
Första året tyckte jag att de olika CAD-kurserna var mycket intressanta, och även elinstallationer i byggnader. Andra året kändes det roligt att komma ut i verkligheten på LIA 1 och LIA2 och få se och göra saker praktiskt, mycket givande och roligt!
Det jag tycker bäst om med yrkesrollen är att den är bred. Jag har fastnat för konstruktörsjobb eller liknande, så det är det jag skulle vilja göra efter utbildningen.
Tips till dig som söker till utbildningen är att gå på lektionerna och lyssna, anteckna och plugga även utöver lektionerna. Hjälps åt i klassen eller med några klasskamrater, att ta sig igenom utbildningen tillsammans gör det både lättare och roligare. Men framförallt våga ta chansen och sök!

"Alltid varit intresserad av att arbeta med människor"

Maria Wågemar, Socialpedagog med inriktning KBT

Jag har alltid varit intresserad av att arbeta med människor och när jag hittade till socialpedagogutbildningen hade den allt jag efterfrågade.

2022-02-28

Under större delen av mitt liv har jag jobbat inom sälj, först på systembolaget och sedan inom hotell. När pandemin startade och min bransch gick på knäna började tankar på att väcka den gamla drömmen om att vidareutbilda mig till liv. Jag har alltid varit intresserad av att arbeta med människor och när jag hittade till socialpedagogutbildningen hade den allt jag efterfrågade. Skolan låg nära, utbildningen var lite kortare, 2 år men kändes proppad med högst relevanta kurser och intyg i arbetsmodeller som marknaden efterfrågar kompetens i.

Skolan har inneburit mycket teori och stor del praktik också, men den största delen är ändå den personliga resan du gör, när det är du själv som kommer vara ditt viktigaste verktyg som socialpedagog. Det var varit lite som att vara sin egen terapeut och börja ifrågasätta allt. Som tur är har vi i klassen skrattat mer än vi gråtit även om det också förekommit.

Jag ser fram emot att kunna vara en viktig del i andra människors förändringsresa, stor som liten. Allra mest brinner jag för att arbeta för barns trygghet och välmående. Det lutar åt att börja inom skolans värld alternativt inom familjerådgivning.

Till de som funderar på att gå utbildningen säger jag bara: Vad du än vill jobba med i framtiden är de kunskaper du får här värdefulla och användbara på något sätt eftersom du förmodligen kommer arbeta i ett arbetslag, som kollega eller chef. Så KBK!

Det är heller inget problem att vara gravid och få barn under utbildningen vill jag tillägga, tack vare hängivna handledare som engagerat sig otroligt mycket för att möjliggöra och underlätta min fortsatta skolgång så har det gått fantastiskt smidigt och jag kan ta examen i sommar. Man kan göra en massa saker om man har personer runt sig som stöttar. Det har Västerås Yrkeshögskola!

Bild på två studerande som studerar till Elkraftsingenjör

"Har man viljan så finns möjligheterna"

Nadia Österholm och Emelie Strand, Elkraftsingenjör

Vi båda valde att vidareutbilda oss på grund av arbetsskador som förhindrade en fortsatt karriär inom tidigare yrken. En viktig sak som avgjorde att vi sökte till utbildningen var den stora efterfrågan på arbetskraft inom branschen samt möjligheten till en mängd olika jobb, allt från konstruktion till service och underhåll.

2021-06-30

Under första året var Lärande i arbete den kurs som var mest intressant och lärorik. Hittills har alla kurser innehållit intressanta ämnen och alla studiebesök hos branschen har varit mycket uppskattade. Under andra året fastnade vi båda för AutoCAD som är en del av kursen Elkonstruktion med CAD, det var en rolig kurs.

Våra tips till dig som funderar på att söka samma utbildning som oss är att ta vara på all tid. Delta på alla föreläsningar och använd tiden däremellan för egenstudier. Var aktiv på föreläsningarna och anteckna, har du svårt för något så försök att skriva ner allt steg för steg så att du kan gå tillbaka och gå igenom det igen. Fokusera på slutmålet, det är så värt det. Har man viljan så finns möjligheterna.

Nadia,

Jag är väldigt intresserad av förnybar energi så efter utbildningen skulle jag vilja arbeta med något som har med förnybar energi att göra.

Emelie,

Jag vill jobba med konstruktion för ett elnätsbolag alternativt för något konsultbolag.

En bild på studerande som studerar till lönekonsult

"Utbildningen är toppen och vi har riktigt kul tillsammans på skolan"

Mattias Sjödahl, Lönekonsult

Viljan att utvecklas och studera har växt hos mig i många år och i mitt senaste arbete var jag i daglig kontakt med lönekonsulter som gjort mig mer och mer intresserad och nyfiken på yrket. Jag har vänner som utbildats på skolan med goda resultat och i vintras bestämde jag mig för att göra en ansökan.

2021-06-30

Jag valde en yrkeshögskoleutbildning för att vara startklar för arbete direkt efter examen. Det är representanter från branschen som designat utbildningens innehåll utefter vad för kompetenser som krävs när man kommer ut i arbetslivet, det gör att man har de bästa förutsättningarna. 

Den gemensamma nämnaren i mitt arbetsliv har varit kundservice, förvalta, vårda och utveckla relationer och samarbeten. Ju mer jag lär mig på utbildningen desto mer känner jag att jag valt rätt. Det är otroligt hur komplex en lön kan vara och hur olika lagar och avtal gör att förutsättningarna för lönearbetet hela tiden ändras. Yrkesrollen passar mig perfekt, framför allt tycker jag det är kul att arbeta med siffror, lagar, avtal och kundservice.

Utbildningen är toppen och vi har riktigt kul tillsammans på skolan. Gällande framtiden får tiden utvisa om jag ska arbeta som lönekonsult för flera olika kundföretag eller som lönespecialist/administratör anställd på ett företag, båda inriktnngarna lockar.

  • Du är här:
  • Västerås Yrkeshögskola