Länk till mer information om IST Home

Välkommen till Västerås yrkeshögskola!

Hos oss får du yrkeshögskoleutbildningar av hög kvalitet och som ger dig den kompetens som arbetsgivare efterfrågar. 9 av 10 studerande hos oss får jobb efter avslutad examen.Ny adress!

Västerås yrkeshögskola flyttar till nybyggda lokaler

Vallgatan 1 är vår nya adress

2024-06-19

Västerås yrkeshögskola växer och flyttar in i helt nybyggda fräscha lokaler på Vallgatan 1. De nya lokalerna är granne med Mälardalens universitet och Kristiansborgsskolan. Den nya adressen gäller från och med 5 juli.

Välkomna till oss!

Hitta hit

 

Skolväg

Sommar och reservantagning

Vi har semester från 12 juli

Nya och gamla studerande är välkomna i augusti

2024-06-19

Reservantagningen sker automatiskt under sommaren. Om du har en reservplats kan du följa din plats genom att logga in på ditt konto på yh-antagning.se. Tyvärr kan vi inte svara på frågor om möjligheten att komma in på utbildningen. Om du är antagen till en utbildning kommer du att få ett välkomstbrev på YH-antagning.se med all information du behöver inför utbildningsstart.

Kom ihåg att vi flyttar till nya lokaler den 4 juli. Ny adress: Vallgatan 1, 722 18 Västerås. Hitta hit

Vi önskar er alla en trevlig sommar!

 

Tårta med blåbär

Ansök till våra program och kurser

Våra utbildningar leder till jobb

Är du intresserad av en kort kurs eller ett program inom yrkeshögskolan där 9 av 10 får jobb efter avslutad utbildning? Kompetensbehovet är stort!

2024-01-03

Ansökningar till våra utbildningar och kurser

Du gör ansökan på YH-antagning.se. För att göra ansökan behöver du först registrera ett konto eller logga in på ett befintligt konto.

Länkar till ansökan:

Bagare och konditor
Distributionselektriker
Trafiklärare
Systemtekniker spårfordon
Internationell svetsare

Ansökan till våra program Socialpedagog med inriktningt KBT, Lönekonsult, Flygtekniker B1.1, Elkraftsingenjör är stängd.
Ansökan till våra kurser Systemförvaltning för lönekonsulter samt Relä och kontrollanläggningar i elkraftsystem är stängd.

Sista datum för ansökan, behörighetskrav, utbildningsstart för respektive program hittar du under varje utbildning. Till sidan om våra utbildningar

Stor chans till jobb efter utbildningen

Andelen i jobb efter examen från yrkeshögskolan har återhämtat sig efter pandemin och är återigen över 90 procent visar nya siffror på SCB.

Det finns en stor kompetensbrist i samhället och det är glädjande att individer som satsar på utbildning får jobb efter examen, säger Myndigheten för yrkeshögskolans generaldirektör Thomas Persson.

Lite mer än hälften av de som har en anställning året efter examen jobbar hos en arbetsgivare där de också genomförde en LIA-kurs (lärande i arbete).

Läs hela artikeln om att fler får jobb inom yrkeshögskolan

Västerås yrkeshögskola

Vad är egentligen ett yrkeshögskoleprogram?

Vi förklarar!

2024-01-04

Program är yrkeshögskoleutbildningar som är minst 100 poäng och som ska leda till en tydlig yrkesroll. Programmen kombinerar teori med praktik och genomförs i nära samarbete med arbetslivet.

Programmen hos oss är oftast mellan ett och två år långa. Program från 200 poäng kan leda till en examen. Under utbildningen får de studerande kombinera teoretiska studier med arbetsplatsförlagda kurser som kallas Lärande i arbete, LIA.

Arbetslivet medverkar aktivt i utbildningarna på olika sätt. Representanter från arbetslivet deltar i utbildningens ledningsgrupp, bidrar med föreläsare eller erbjuder LIA-platser. Innehållet i utbildningarna utvecklas i takt med att arbetslivets krav förändras.

Utbildningar inom yrkeshögskolan är avgiftsfria och ger den studerande rätt till studiemedel från CSN.

En yrkeshögskoleutbildning måste vara efterfrågad på arbetsmarknaden och präglas av stark arbetslivsanknytning då syftet med utbildningen är att den ska leda till att den studerande är i arbete efter examen och att arbetsgivarna får den kompetens de behöver. Arbetslivet är både initiativtagare till utbildningar och kvalitetsgaranter under utbildningens gång för att utbildningen ska svara mot arbetslivets behov av kompetens.

Har du några frågor - välkommen att ta kontakt med oss. Kontaktuppgifter

Framtidsspaning

Vi är länken mellan företag och framtidens arbetskraft

Vår uppgift är att skapa högaktuella utbildningar som matchar arbetsmarknadens kompetens- och rekryteringsbehov. För att lyckas med uppgiften har vår utvecklare trendspanat.

2023-11-10

Västerås yrkeshögskola är länken mellan företag och framtidens arbetskraft och vår uppgift är att följa med i samhällsutvecklingen. Vi har nära kontakt med arbetslivet för att skapa relevanta program och kurser. Vår utvecklare spanar lokalt, regionalt samt nationellt och internationellt och kommer i kontakt med företag som vill bli våra samarbetspartner. En del av företagen är med och utformar utbildningarna, medan andra engagerar sig i ledningsgrupperna, föreläser hos oss och erbjuder praktikplatser. När vår utvecklare tillsammans med näringslivet har arbetat fram ett utbildningskoncept ansöker vi till Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH) om att få starta utbildningarna. MYH bedömer hur hög arbetslivsanknytningen är, och om utbildningen håller hög kvalitet och kan leda till en kvalificerad yrkesroll.

Jobben som kommer att behövas framöver inom välfärdsteknologi och logistik som vi har ansökt om att få starta 2024 är:

Förändringsledare Hälso- och välfärdsteknik
Logistisk samordning

Tidigare spaningar ledde till de här utbildningarna:

Systemförvaltning för lönekonsulter
Distributionselektriker
Relä och kontrollanläggningar i elkraftsystem

Bakelsevinnare

Grattis till Kaden Stenholm!

Vinnaren av bakelsetävling studerar hos oss

Vi kan nu stolt meddela att studerande Kaden Stenholm vid Västerås yrkeshögskola är vinnare av Rudbeckianskas jubileumsbakelsetävling!

2023-02-01

När Rudbeckianska gymnasiet fyller 400 år har en ny bakelse tagits fram. De som tävlade läser samtliga bageri- och konditoriutbildning på antingen Tranellska gymnasiet, vuxenutbildning eller på Västerås yrkeshögskola.

Fyra av fem finalister går på Västerås yrkeshögskola. De tävlande har tagit fram ett recept på en bakelse där de själva har fått välja råvaror och val av metoder. En gedigen jury valde ut finalisterna. I finalen bakade finalisterna 12 bakelser från sitt recept som bedömdes av juryn.

Vinsten gick till en studerande vid Västerås yrkeshögskola.

Stort grattis Kaden!

Tilldelning från Myndigheten för yrkeshögskolan

Nya starter augusti 2024

Resultat från ansökningsomgången

2024-01-11

Vi kan idag glädjande berätta att Västerås yrkeshögskola har fått beviljat tre nya utbildningsomgångar för programmet Elkraftsingenjör, och fyra nya utbildningsomgångar för programmet Systemtekniker spårfordon!

Mer information om ansökan, behörighetskrav och utbildningsstart för respektive program hittar du HÄR

  • Du är här:
  • Västerås Yrkeshögskola